Hoppa till innehåll →

Ett decenniums kamp mot skulder

Den här bloggen startade ungefär samtidigt som mitt samboförhållande tog slut. Vi hade flyttat från hyresrätt till bostadsrättsradhus, därefter till en villa ute i skogen och fått en dotter.

November 2007 skrev jag mitt första inlägg Utgångspunkt. Förhållandet var över och villan var såld. Om jag minns rätt så sålde vi för knappt två miljoner och gjorde skattetekniskt en vinst på 100 00 kr, pengar som redan var förbrukade. Utöver vinstskatten fick jag betala skattetillägg för att jag missat en bilaga till deklarationen.

När det första inlägget skrevs uppgick mina skulder till 275 000 kr varav nettoskulden var knappt 65 000 kr.

Först 2012 började jag notera och spara sammanställningar över min privatekonomi i min decemberbudget. Min budget är ett excelark som sammanställer alla konton och utgifter för månaden. Huvudsyftet är att lista alla vanligt förekommande betalningar som ska genomföras innan månadsskiftet såsom hyra, el och liknande. En poäng är att aktivt kontrollera tjänster för onlineköp eftersom de inte skickar e-fakturor och dyker upp i min internetbank som de allra flesta fakturor ändå gör.

Perioden som ledde fram till det första inlägget var förvisso lärorik. Jag lärde mig en hel del om hur man inte bör göra när man driver företag och min sambo var inget positivt inslag i min privatekonomi. Jag brukar sammanfatta med att jag inverterade mina tillgångar under de här åren.

Det tar lång tid att reparera ekonomisk skada. Momentumprincipen, eller snöbollseffekten, är stor även när det går åt fel håll. Stora skulder ökar snabbt om de inte åtgärdas. Det dröjde från november 2007 till april 2019, alltså hela tolv år, innan min privatekonomi åter var i någon form av balans.

En intressant notering när jag nu blickar tillbaka är att skulderna faktiskt är ungefär lika stora nu som de var 2012, men de var uppe i mer än 400 000 kr som mest. Den stora skillnaden är att mina tillgångar ökat och sedan april 2019 har jag inte längre en nettoskuld.

Skuldsättningsgraden har sjunkit från 184 % 2012 till 34 % 2022. Min förhoppning är att vara helt skuldfri till december 2023. Det återstår att se om det lyckas, men det är min målsättning.


Publicerat i Okategoriserade

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *