Hoppa till innehåll →

A-kassa

A-kassa och inkomstförsäkring har länge varit standard för många. Naiv som jag var trodde jag att avgiften finanseriade a-kassan. Regeringens höjning av avgiften tillsammans med den efterföljande debatten fick mig att inse att jag hade fel. Det innebar också att jag gick ur a-kassan.
Det berodde inte bara på att kostnaden ökade kraftigt utan framförallt på de villkor som ställs för ersättning. Jag har varit egenföretagare i åtta år. Omfattningen har varierat och jag har inte blivit rik på det – åtminstone inte ännu. Det har inneburit att mitt liv har förändrats och jag vill inte gå tillbaka. För att kunna utnyttja a-kassan skulle jag dock behöva avsäga mig styrelseuppdrag och åtminstone ha verksamheten vilande. Förmodligen skulle jag behöva sälja alla aktier i icke-vilande fåmansbolag också. Det är helt enkelt inte intressant för min del.
För ungefär ett år sedan blev situationen ohållbar där jag var anställd och jag avslutade anställningen. Det har sedan dess varit lite upp och ner ekonomiskt, men jag har känt mig fri och klarat mig än så länge helt utan a-kassa. Det känns fortfarande som jag gjorde helt rätt val och det enda jag ångrar är att jag inte gick ur fackförbund och a-kassa för länge sedan.
Mitt val kändes än mer rätt idag då jag läste dagens kolumn i Metro: A-kassa – Nej tack!. Rickard Bransell beskriver där arbetslöshet och förlorade intäkter samt en kamp mot A-kassan för att få ersättning. Efter fyra månader har fortfarande inte en krona betalats ut. Han sammanfattar det hela med frasen: Eget reservkonto is the shit!
En bekant blev för några år sedan sjukskriven och strax därefter uppsagd. Under en tid skulle han få ersättning från Försäkringskassan. Det gick lika bra som det alltid brukar gå. Försäkringskassan höll fortfarande på att utreda om, och i sådana fall hur mycket, han skulle få ersättning när han blev frisk och kontaktade a-kassan. A-kassan lyckades efter påtryckningar och bedjande börja betala ut ersättning, men egentligen krävdes intyg från Försäkringskassan. En soppa utan dess like. Ersättningen betalades visserligen ut, men det tog några månader innan första utbetalningen kom.
En egen buffert – eller ett reservkonto om man vill uttrycka det så – kan vara en bättre lösning än a-kassa. Det finns dessutom en grundnivå som du kan vara berättigad till om du blir arbetslös även om du inte är med i någon a-kassa.
Uppdatering: DN skriver i Lång väntetid hos pressade a-kassor att väntetiden på handläggning av ansökan förnärvarande är 17-18 veckor för de värst drabbade a-kassorna.

Publicerat i Okategoriserade

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *