Hoppa till innehåll →

Inga mynt, tack

Kanske vore det lika bra att avskaffa mynten helt, i alla fall 50-öringar och enkronor. De verkar konstigt nog inte var speciellt välkomna längre.
Personligen använder jag mina betalkort in absurdum eller åtminstone nästan. Jag vill inte ha 50-öringar, enkronor går däremot fortfarande an.
Däremot tyckte jag det var anmärkningsvärt när jag fick höra om den lilla butiken i Brunnsängs centrum, Södertälje som vägrat sälja för totalt 20 kr till två små barn eftersom de ville betala med tio stycken enkronor var. Nog för att jag själv upplevt problem när jag betalat närmare 100 kr i enkronor, men att räkna 20 st mynt kan väl knappast vara betungande. Aldrig tidigare har jag hört talas om en butik som inte är i behov av växel – det brukar snarare vara en kostnad att få fram mynt till växelkassan.
Men inte heller bankerna är intresserade av mynt. Jag har tidigare hört talas om idiotin med att förpacka mynt i rör innan bankerna tagit emot dem. DN har nämligen låtit två små barn försöka växla in sina sparpengar på de stora bankerna.
Handelsbanken ville ha pengarna i rör och dessutom ville de ta ut en avgift. SEB tog inte emot kontanter alls utan hänvisade till ett annat kontor som skulle lägga pengarna i en påse varefter pengarna sattes in på barnens konto. Den processen var visserligen avgiftsfri men skulle ta en vecka. Även Nordea ville ha pengarna i rör, dock utan avgift. Inte heller Swedbank hade någon mynträkningsmaskin, men där erbjöd sig ”killen vid disken” att manuellt räkna barnens pengar direkt.
Handelsbanken tyckte dessutom att barnen skulle spara i fonder istället för i spargris. Visserligen bör det ge bättre avkastning, men det finns något väldigt pedagogiskt med en spargris och fysiska pengar istället för siffror för små barn. Det ena behöver dock inte utesluta det andra. Min snart fyraåriga dotter har såväl en spargris, en liten portmonä och fondsparande. Fondsparandet är dock inget hon är involverad i eller ens vet om.
Andra bloggar om:
, , , , , , , .

Publicerat i Okategoriserade

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *