Hoppa till innehåll →

Pensionärer gör störst kapitalvinst

Var femte svensk gjorde en vinst av kapital under 2006, skriver DN. Det är 1,8 miljoner svenskar som har tjänat pengar på pengar. Kapitalvinst kan bland annat vara intäktstränta eller försäljning av värdepapper eller fastigheter.
Det låter glädjande att var femte svensk har intäkter som inte är relaterade till förvärvsarbete. Å andra sidan är intäkten mindre än 20 000 kr för två tredjedelar av gruppen. Det innebär att 1,2 miljoner svenskar haft en relativt obetydlig intäkt från kapital. En femtedel av befolkningen har inte gjort något stort klipp på börsen, åtminstone inte under 2006.
Den grupp som är lite mer intressant är de 20 000 personer som hade kapitalvinster överstigande en miljon kronor. En stor del av dessa är pensionärer, vilket egentligen inte är så konstigt. Pensionärerna köpte en gång för länge sedan en villa och bodde där med sina barn. Barnen har växt upp och flyttat hemifrån. Villan är stor för ett gammalt par och förmodligen ännu större för en änka eller änkling. Det blir försäljning och flytt till en bekväm lägenhet.
Fastighetspriser och inflation har förvandlat villan som kostade på sin höjd ett par hundra tusen i inköp till en miljontillgång. Om villan köptes för 300 000 kr och idag kan säljas för tre miljoner innebär det en vinst på 2,7 miljoner kronor.
Det är inte konstigt att pensionärerna gör stora kapitalvinster. Det förutsätter givetvis att villan är belägen i storstadsregionerna där fastighetspriserna stigit till absurda nivåer.

Andra bloggar om:
, , , , , , , .

Publicerat i Okategoriserade

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *