Hoppa till innehåll →

Ägarlägenheter

Ägarlägenheter kan komma till Sverige. Det är ett fenomen som är vanligt utomlands men som inte är möjligt med nuvarande lagstiftning. De påminner om bostadsrätter fast din lägenhet blir en egen fastighet i sig som du äger.
Men nu ska lagstiftningen ändras, skriver DN. Fortfarande behövs någon form av samfällighet för att sköta trapphus och liknand men avgifterna bör bli väsentligt lägre eftersom det är de boende som äger lägenheterna och inte en bostadsrättsförening med jättelån. Visst kan det bli någon avgift för städningen av trapphuset, men lånekostnaden är din och den blir därmed avdragsgill.
Visst finns det fördelar med olika sorters boende. Hyresrätter har fördelen att inte kräva något kapital även om jag själv egentligen bara ser en riktigt stor fördel med hyresrätt: när jag vill flytta så flyttar jag. Jag behöver inte krångla med mäklare och presumptiva köpare. Jag flyttar och låter hyresvärden försöka hitta en hyresgäst bäst den vill – det är inte mitt problem. Att hitta en hyresgäst i Stockholms län är visserligen väldigt enkelt.
En ägarlägenhet lönar det sig att renovera, precis som en bostadsrätt. För vem vill lägga ner några större pengar på en hyresrätt där man inte får tillbaka något när man flyttar. Jag har visserligen satsat runt tusenlappen och mängder av blod, svett och tårar på att göra ett litet datorrum av en klädkammare i min hyresrätt, men det finns mycket annat jag hade gett mig på om lägenheten varit min mer än bara till låns.
Igår tittade jag på en villa som var till salu i Vallentuna. En liten villa på en lagom stor tomt. Renoveringsbehov stod det på hemnet, men bilderna var fina. Mäklaren var en begåvad fotograf. Cirka 1,6 miljoner är mycket pengar men ändå rätt billigt för en villa i Bällsta.
Väl på plats var det lite värre än väntat. Köket var mycket mindre än det såg ut på bild. Taket hade fuktskador. Hela huset var impregnerat av flera decinners tobaksrök. Och i källaren fanns badrummet som mäklaren inte lagt ut på nätet. Det var som taget ur en skräckfilm. Att bo i huset och renovera samtidigt var tyvärr inte en möjlighet. Dags att leta vidare. Jag ska få till ett boende med trädgård för min dotters skull.
Andra bloggar om:
, , , , , , , .

Publicerat i Okategoriserade

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *