Hoppa till innehåll →

Civilkurage

Det behövs fler som Viktoria. Med ett leende på läpparna läste jag i Aftonbladet om hur den 18-åriga snabbköpskassörskan övermannat och gripit en rånare beväpnad med en rostig morakniv.
Det är alltför sällan någon vågar ingripa när något händer och visst finns det risker att beakta. Killen i McDriven som avväpnade en rånare med pistol (som visade sig vara en attrapp) kanske borde ha övervägt riskerna, men det är trevligt med människor som faktiskt ingriper och sätter stopp.
Mina egna insatser är kanske inte så mycket att hurra för, men jag har inte varit helt passiv, något som den svenska allmänheten annars brukar vara duktig på att vara. Jag minns hur jag åkte pendeltåg en kväll då en äldre man trakasserade och antastade en grupp flickor i 15-18-årsåldern. Det var när han försökte sätta sig i knät på en av tjejerna som jag fick nog. I just det här fallet fanns det en enkel lösning eftersom det fanns väktare på tåget. En promenad till andra änden av vagnen innebar att mannens resa avslutades i Helenelund. Trots allt är det trevligt om man kan slippa konflikten själv.
Jag har också följt efter en rattfyllerist och medverkat till att polisen kunde stoppa denne. Det jobbiga i det fallet var att behöva ägna en eftermiddag till att vittna mot mannen som dömdes för olovlig körning och grovt rattfylleri.
Som förare i tunnelbanan kommer jag ihåg hur en galning klev på tåget och sparkade en gravid kvinna i magen. Ett antal män på tåget reagerade faktiskt och försökte hålla kvar mannen i väntan på ordningsvakter eller polis. Tyvärr lyckades han slita sig och kom undan. Så vitt jag vet klarade sig offret i princip oskadd ur det hela.
Mindre lyckat var det för väktaren som förföljde en snattare, blev knivhuggen utanför affären och omkom för något år sedan.
Ett av de bästa exemplen på bristande civilkurage måste ha varit då Anna Lindh mördades i en folksamling utan att någon ingrep.
Om fler blunade för mindre skulle Sverige vara en bättre plats.
Nåväl, en eloge till Viktoria – dagens hjältinna.
Läs också om svensken som räddade en familj ur ett brinnande hus i Norge: DN Aftonbladet
Andra bloggar om:
, , , , , .

Publicerat i Okategoriserade

En kommentar

  1. […] brinnande lägenhet har förvisso ingen direkt koppling till ekonomi, men mitt tidigare inlägg om civilkurage tangeras ändå av Jonas hjältedåd. Jonas, 23, räddade nämligen livet på en äldre kvinna. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *