Hoppa till innehåll →

Kunskap är aldrig fel

Kunskap är aldrig fel.  Kunskap kan givetvis användas i såväl onda som goda syften och inhämtas på olika sätt. Rätten till utbildning och därigenom inhämtande av kunskap bör värnas om.
Folkpartiet har nu gjort ett nytt utspel om utbildning och i mina öron låter det ganska vettigt, precis som skärpta krav på SFI-utbildningen. ”Tvinga invandrarflickor att delta i sexundervisning”, lyder rubriken på DN debatt.
Om vi börjar med SFI-utbildningen – Svenska För Invandrare – är den tänkt att ge invandrare en möjlighet att integrera med det svenska samhället genom att ge en grundläggande utbildning i det svenska språket. Tanken är god, men kvaliteten på utbildningen är ofta undermålig samtidigit som det inte finns många krav. Envisa rykten hävdar att lärare godkänner elever som egentligen inte borde bli godkända. Det sker i en kombination av att läraren inte bryr sig och försöke vara snäll. Hur snällt det nu är i längden att inte ställa krav och bara göra SFI-tiden till något rätt bortkastat.
Dagens heta potatis är uppenbarligen sexualundervisningen. Jag kommer ihåg hur min farmor berättade om hur sexualkunskap infördes i grundskolan och hur förfärade de äldre i hennes omgivning var. För egen del integrerades sexualkunskapen på högstadiet (ämnet hade visserligen berörts tidigare, men inte i någon större utsträckning och innan tonåren var det svårt att förstå sexualdriften och därmed behovet av preventivmedel – avhållsamhet borde ju räcka) i biologiundervisningen. Jag har förstått att den höll mycket hög klass jämfört med den utbildning många andra fått. Däremot har behovet att läsa på inför graviditeter och allt däromkring inte försvunnit när det väl blev dags.
Framförallt uppmanade inte sexualundervisning till sex, snarare tvärtom. Jag förmodar att det till stor del är kärnan i problemet.
 Visst bör religioner och kulturer respekteras; men det kan aldrig vara fel att lära sig vad som faktiskt händer. Även unga invandrarflickor borde få lära sig ett och annat om hur det faktiskt fungerar med sädesvätska, ägg, preventivmedel och graviditet. Kunskapen om sex leder inte till lösaktighet. Kunskapen om preventivmedel behöver inte innebära att de faktiskt används. 
I det tjugoförsta århundradet borde ingen förvägras rätten att inhämta kunskap i Sverige. Givetvis finns många andra sätt än utbildning, men utbildning är ett rätt bra alternativ.
Se också DN: 
”Får inte bli totalkonflikt”

Andra bloggar om:
, , , , , , , .

Publicerat i Okategoriserade

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *