Hoppa till innehåll →

Prioritera amortering

En bra grund för att bli ekonomiskt fri är att inte ha några skulder, men om man har många skulder vilka ska man betala först?
Betalningsfria månader brukar förekomma för kortkrediter och liknande. Det kan betyda att du betalar räntan först nästa månad och inte amorterar alls. Det kan vara en räddning om likviditeten (de pengar du kan disponera) är extra låg en månad. Men att helt komma ifrån räntan är i princip omöjligt.
Det finns olika sätta att angripa sina skulder. Genom att amortera mest på den minsta skulden kan man få den att försvinna helt. Även om det rent ekonomiskt inte är det bästa alterantivet kan det vara skönt att ha en långivare mindre att ha att göra med.
Rent ekonomiskt är det bästa att amortera mest på den skuld som har högst ränta först. Har du exempelvis ett Elloskonto får du betalar runt 25% i ränta medan ett bolån har en ränta som bara är en femtedel av den ockerränta Ellos debiterar sina kreditkunder. Personligen har jag precis lagt in månadens räkningar för betalning – lönen har i princip kommit och försvunnit på några timmar – och tagit mig tid att undersöka vad jag betalar i ränta.
Det är knappt 2 000 kr som försvinner till räntor varje månad och en av de största ränteposterna går till en av de mindre skulderna. Jag betalar 3,95% i fast ränta på avbetalningen av min bil men jag betalar drygt 18% i ränta för den utnyttjade krediten på mitt volvokort. Den skulden har dessutom ökat emellanåt för att jag framförallt tankat för mer pengar än jag valt att amortera bort.
Jag har beslutat att prioritera att bli av med skulden för volvokortet. Därför har jag valt att tanka på JET de två senaste gångerna – jag gör tappra (men ibland rätt misslyckade) försök att hålla bilåkande till ett minimum främst av ekonomiska skäl. Det innebär att jag får en faktura som inte går att dela upp utan måste betalas. Samtidigt betalar jag så mycket jag kan på volvokortsskulden och använder kortet mindre. Det kommer att ta ett tag att komma ner till noll – men jag ska dit.
Jakob, som driver en liknande blogg som är väldigt populär, skrev under helgen om amortering och om man borde amortera eller inte. Med en ränta som för billånet på under fyra procent kanske det är bättre att investera pengarna, men om räntan närmar sig tjugo procent är det mycket svårare att göra lönsammare investeringar än att amortera på lånet. Det är en avvägning som vanligt.
Det vore dock väldigt skönt att vara helt skuldfri.
Andra bloggar om:
, , , , , , .

Publicerat i Okategoriserade

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *