Hoppa till innehåll →

God ekonomi för kärlekens skull

Kärlek och pengar känns inte som något som brukar gå så bra ihop. Som man brukar det faktiskt bli dyrt att vara kär. Ändå hade Metro under fredagen en artikel om hur en god ekonomi är viktigt för ett bra förhållande.
Visserligen får jag nog hålla med den rådgivare jag hörde på radion i ”Äntligen morgon” om att de viktigaste hörnstenarna i ett förhållande är sex och kommunikation. Med mycket sex och mycket kommunikation har man kommit långt mot ett bra förhållande.
När man lever i ett förhållande där man förmodligen bor tillsammans med sin partner blir förhållandet bättre om man har en god och ordnad ekonomi. Det handlar om att undvika att bråka om pengar.
Lösningen är inte nödvändigtvis bara ett toppjobb och måndslön i sexsiffrigt belopp eller en drömvinst på Lotto. Nyckeln heter planering. En budget. Inga oväntade utgifter och det finns pengar kvar hela månaden.
Det är lätt att bråka om pengar. Faktum är att det var först efter att ha läst artikeln som jag reagerade på att jag varit i den situationen. Det finns många orsaker till att jag separerade från min sambo och tillika mamman till mitt barn; men ett av de största problemen var ekonomin.
Vi bodde i en villa belånad upp till skorsten. Vi hade varsin relativt stor bil. Och min före detta sambo är en ekonomisk idiot. Jag skötte betalningen av räkningar och sammanställde framåt månadsskiftet hur mycket pengar hon skulle ge mig. Vi hade delad ekonomi och delade på de gemensamma utgifterna. Det var inte ovanligt att beloppet hamnade på cirka 9 000 kr.
Eftersom kvinnan i fråga inte heller tycker att det är så roligt att jobba var det sällan hon jobbade alla de timmar som planerats för hennes del. Hon tog ledigt och det var inte jätteovanligt att hon var sjuk några dagar per månad heller. Runt den 25:e kom det kanske 12 000 kr i lön.
När jag tjatat ett par dagar och det verkligen var dags att få iväg betalningarna brukade det sluta med att jag fick 5 000 kr med motiveringen att det var allt hon hade kvar. Samma visa i princip varje månad. Hon kanske hade köpt kläder eller gjort något annat utan att tänka efter först. Det innebar att jag gick runt med en jobbig känsla i magen under ungefär en vecka varje månad när jag inte visste hur mycket – om något alls – hon tänkte betala.
Hade hon kunnat hålla lite i sina pengar är det ändå inte helt omöjligt att saker och ting sett annorlunda ut idag. Om inte annat så hade jag haft mer pengar eftersom jag inte behövt försörja henne trots att hon hade en hyfsad inkomst själv.
Andra bloggar om:
, , , , , .

Publicerat i Okategoriserade

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *