Hoppa till innehåll →

Status februari 2008

Det har gått ett drygt kvartal sedan jag startade bloggen och det är dags för en uppdatering av min ekonomiska status. Det ser ut att gå åt rätt håll, men nettoförmögenhet har ökat med cirka 12 000 kr sedan dess. Håller jag samma takt kommer min nettoförmögenhet att vara nollställd framåt nästa sommar. Då kommer alltså mina tillgångar att överstiga mina skulder.
De flesta siffrorna avser månadsskiftet februari/mars medan värdet för aktier och fonder avser noteringen i fredags.

Personbil 130 000 kr (egen uppskattning baserad på likvärdiga bilar hos bilhandlare)
Avbetalning personbil -93 553 kr  
Kredit- och bensinkort -43 687 kr  
Kontokredit -91 431 kr  
Banklån -41 341 kr  
Aktier 26 902 kr (per 2008-03-14)
Fonder 29 202 kr (per 2008-03-14)
Sparkonton 8 850 kr
Vindkraftverk 23 600 kr (uppskattad)
Summa -51 458 kr  

För att uppskatta värdet av min personbil har jag tittat på bytbil.com och sökt efter likvärdiga bilar. Min bil har gått rätt långt på mindre än 1,5 år men jag har utgått från lägsta begärda pris för liknande bilar. 
Vindkraftverket är en andel (ungefär en halv procent tror jag att jag räknade fram) av ett vindkraftverk som heter Gunilla och står på ett berg i södra Dalarna. Rent tekniskt är det faktiskt en liten andel i den ekonomiska förening som äger 49% av vindkraftverket. Den som är intresserad kan titta på föreningens hemsida: Fjällbergsvind. Verket driftsattes i februari och jag beräknar därför värdet av min andel till anskaffningsvärdet.
Det har varit jul och jag gick hårdare åt mitt kreditkort än väntat. Jag har allvarligt övervägt att klippa ett av korten efter att den nya krediten på 10 000 kr utnyttjades direkt. Kreditkortsskulden har därför ökat sedan november förra året. Jag är besviken på mig själv. På övriga skulder har jag amorterat och de har minskat en aning.
Börsen har gått riktigt uselt för min del. Varenda aktie jag satsat på har backat. Nu var det ungefär lika uselt redan i November.  Från nästan 30 000 till nästan 27 000  är ändå inte så farligt – min portfölj hade gått så dåligt innan att den inte kunde sjunka mycket mer. Jag har tagit höga risker för hög avkastning och det fungerade bra i början av 2007 men sen var mina satsningar mindre bra.  Svartaste fåret i min portfölj är Teligent – ett bolag som varit farligt nära konkurs men som repat sig en aning. Värdet har faktiskt förbättrats en aning och utvecklingen är bara -90% i skrivande stund – för en vecka sedan var det -93%. Tack och lov var totalinvesteringen mindre än 10 000 kr.
Till skillnad från aktierna har jag stoppat in pengar i mina fonder kontinuerligt och de har ökat i värde med nästan 4 000 kr. 
Eftersom jag regelmässigt inte har några pengar på mitt lönekonto förutom de fem sista dagarna i månaden (från det att lönen kommer in tills alla räkningar är betalda) har jag lyckats med fadäsen att det fattades en hundralapp när ett banklån skulle dras. Jag upptäckte det inte förrän för någon dag sedan då jag omgående reglerade det. Som tack för det har Swedbank debiterat mig 50 kr i påminnelseavgift och 75 kr i förseningsavgift. Inga stora pengar, men det svider för att det var så onödigt.
Tidigare statusrapport: Utgångspunkt.
Andra bloggar om:
, , , , .

Publicerat i Okategoriserade

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *