Hoppa till innehåll →

Tänk att slippa bil

Så underbart det skulle vara om jag kunde klara mig utan bil. Min bil kostar mig i bästa fall 5 000 kr per månad oftast mer. Detta är en sådan månad. Idag har jag lämnat bilen på 6 000 milaservice; bromsarna behövde bytas och notan slutade på dryg 8 000 kr. Dessutom behöver jag köpa nya sommardäck.
En bra månad är bilkostnaden cirka 5 000 kr. I den summan ingår avbetalning (amortering och ränta), försäkring och bensin. Den här månaden är nog värsta hittills sedan min V70 gick sönder och kostade 20 000 kr att reparera. Nu landar kostnaden på 8 100 kr för service inklusive byte av bromsar fram och 5 000 kr för sommardäck. Totalkostnaden för april ser ut att landa på dryga 18 000 kr. Tack och lov erbjuds räntefri avbetalning på service och däck under hela fyra månader. Det blir ungefär 3 300 kr extra per månad i fyra månader framöver.
Bilen har dessutom värderats och min egen uppskattning om 130 000 kr var uppenbarligen väl optimistisk. Om jag använder bilen vid inbyte skulle jag få 107 000 kr för den; 23 000 kr mindre än min uppskattning. Vid en privat försäljning går det säkert att få ut lite mer; men jag kommer att justera ner nästa kalkyl.
Tyvärr är bilen högt prioriterad. Jag skulle kunna vara lite bättre på att inte okynnesåka utan gå lite mer och det kanske skulle kunna hålla kostnaden aningen lägre. Däremot är jag inte beredd att göra den uppoffring av livskvalitet det skulle innebära att vara utan bil. Fast en besparing på åtminstone 60 000 kr per år är mycket lockande.

Andra bloggar om:
, , , , , , , .

Publicerat i Okategoriserade

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *