Hoppa till innehåll →

Effektiv ränta

Svenska ungdomar vet inte vad ränta är och klarar inte att jämföra olika lånerbjudanden för att hitta det billigaste. Det är skrämmande och därmed föga förvånande att tusentals ungdomar hamnar hos Kronofogden för obetalda smslån.  
En undersökning bestäld av Danske bank noterade att begreppet ränta var okänt för många ungdomar i norden. Av svenska ungdomar var det sex av tio som svarade fel på frågan. Däremot visade undersökningen glädjande nog att de allra flesta ville ha en ordnad ekonomi. De hade koll på sitt bankkonto och aktade sig för att övertrassera. Totalt svarade 1 600 ungdomar mellan 18 och 19 år.
När det är så illa ställt med begreppet ränta förmodar jag att förståelsen för effektiv ränta är ännu sämre. Effektiv ränta är ett begrepp som används för att jämföra totalkostnaden för lån. Ofta är den effektiva räntan beräknad på den totala lånekostnaden för ett lån på 10 000 kr. I den effektiva räntan ingår aviavgifter och uppläggninsgavgifter.
Det kanske också kan förklara den reklam jag observerat från en pantbank. De lånar ut pengar till en ränta på dryga två procent. Däremot är den effektiva räntan mer än 25 procent. Det låter billigt med runt två procent i ränta, men att låna 10 000 kr av pantbanken i ett år skulle innebära avgifter på mer än 2 500 kr. 
Vad gäller smslånen är frågan om faran är så stor. För att låna måste du ha fast inkomst, du får inte ha betalningsanmärkning och du måste ha betalat tillbaka eventuella tidigare smslån. Visst är den effektiva räntan på en nivå som för tankarna till ocker men maxbeloppet är 3 000 kr. 
Att inte betala innebär att ärendet lämnas över till Kronofogdemyndigheten och om betalning därefter inte sker skyndsamt leder skulden till en betalningsanmärkning. Det är inte roligt om man är 20 år och inte får några fler krediter; men det kanske ändå inte är så farligt.  Även om kostnaden totalt hamnar runt 5 000 kr är det en ganska billig läxa. När de upplevt vad det innebär att inte ta ansvar för sin ekonomi kan man hoppas att de får sig en tankeställare och faktiskt växer upp till ekonomiskt ansvarsfulla vuxna.
Jo, jag kanske låter som en sur gammal gubbe. Kanske känner jag mig så också; men jag är fortfarande under 30 och jag har järnkoll på min ekonomi. 
Läs mer
Sydsvenskan: Unga svenskar sämst på räntor
Andra bloggar om:
, , , , , , , , .

Publicerat i Okategoriserade

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *