Hoppa till innehåll →

Status juli 2008

Det har gått lång tid sedan senaste statusrapporten i februari, så det är dags för en uppdatering.
Vi tar siffrorna direkt så kommer en förklaring därefter.

    Status Förändring Kommentar
Personbil 105 000 kr -25 000 kr (uppskattning baserad
på erbjudet inbytespris)
Avbetalning personbil -81 000 kr 12 000 kr  
Kredit- och bensinkort -48 000 kr -5 000 kr  
Kontokredit -93 000 kr -2 000 kr  
Banklån -38 000 kr 3 000 kr  
Aktier 25 000 kr -2 000 kr (per 2008-07-28)
Fonder 29 000 kr 0 kr (per 2008-07-28)
Sparkonton 3 000 kr -6 000 kr
Vindkraftverk 23 000 kr 0 kr (uppskattad)
Summa -74 000 kr

Vi börjar med bilen. Under våren undersökte jag möjligheterna att byta bil för att hitta något som passade bättre – det är jobbigt att klämma in tre barn i baksätet på nuvarande bil – och som kunde bli billigare. En större bil skulle dock innebära avsevärt högre försäkringspremie, så hög att den i prinicp skulle motsvara nuvarande avbetalning. I alla fall blev jag erbjuden att lämna nuvarande bil som inbyte och med det erbjudandet till grund har jag fått sänka min värdering med 25 000 kr avseende bilen. Den sjunker givetvis konstant i värde för att den blir äldre och används, men med tanke på att värdet nu halverats är inte värdeminskningen fullt lika radikal längre. Det är dock huvudanledningen till att det hela ser mörkare ut.
Amorteringar har dock gjorts enligt plan och billånet har sjunkit med 12 000 kr.
När vi kommer in på krediter får jag återigen smälla mig på fingrarna. Nu är visserligen juli ingen rolig månad rent ekonomiskt. Min flickvän och min dotter fyller båda år. Dessutom är det semestertid och även om jag snålat har det gått åt mer pengar än vanligt. Jag slår mig själv på fingrarna vad gäller kreditkorten. De utgör en viss säkerhet men jag har sedan tidigare gjort mig av med mitt Amex och jag tänkte göra mig av med ett Visa och ett Mastercard innan året är slut. Jag måste bara få till en betryggande marginal först.
Däremot har jag helt reglerat skulden på det minsta kreditkortet genom att ta ut pengar från ett sparkonto med låg ränta för att kunna säga upp kortet helt. Samtidigt har jag prioriterat amortering på mitt volvokort som har högst ränta av alla skulder. Det är 17 000 kvar att betala där.
Istället för att amortera på kontokrediten har jag investerat lite av den och utnyttjat den ännu mer. Senaste investeringen ser dock ut att kunna ge en ordentlig avkastning bara hösten kommer och börsen förhoppningsvis tar fart igen. Aktieportföljen går dock åt fel håll och har sjunkit 2 000 kr i värde, samtidigt är det högriskinvesteringar som kan ge en ordentlig avkastning om det vill sig väl.
Fonderna har också påverkats av börsen. Trots att jag stoppat in pengar i fonderna är de inte värda mer nu än i februari.
Uttag från ett sparkonto löste en kortkredit. Det rör sig alltså om en omdisponering där.
Vindkraftverket har jag inte sett någon anlending att ändra värderingen på.

Publicerat i Okategoriserade

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *